Witaminy i mikroelementy dobre dla włosów

 

Chyba każdy z nas w jakimś okresie życia zauważył u siebie problemy z włosami. Czy to rozdwajające się końcówki, czy to nadmierna łamliwość lub też wypadanie włosów, jedno jest pewne – stosowanie jedynie zewnętrznej pielęgnacji nie wystarczy!

Czego może brakować naszemu organizmowi? Być może lekkie zmiany w diecie załatwią sprawę i rozwiążą nasz problem.

Oto witaminy, które wpływają korzystnie na nasze włosy:

- Witamina A – gdy brakuje jej w organizmie, zauważamy zwiększone wypadanie włosów. Jej nadmiar również nie jest dobry dla włosów. Dlatego najlepiej przyjmować ją w pożywieniu. Należy jeść tłuste produkty mleczne, takie jak nabiał, jaja oraz tłuste ryby (łosoś, halibut).

- Witamina E – gdy jej brak, włosy stają się matowe i suche, bowiem odpowiedzialna jest ona za ich prawidłowe nawilżenie. Źródła witaminy E: pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny oleiste, pełnotłuste mleko czy żółtko jaj.

- Witaminy z grupy B – poprawiają wzrost i jakość włosów oraz zapobiegają ich wypadaniu i przetłuszczaniu. Znajdziemy je w: zielonych warzywach, jogurtach, chudym mięsie, pieczywie wieloziarnistym, tłustych rybach, wątróbce, orzechach i szpinaku.

- Cynk – w skutek poprawy ukrwienia mieszka włosowego włosy stają się mocniejsze i szybciej rosną. Źródła cynku: ser żółty, kiełki, wołowina, słonecznik.

- Żelazo – składnik odpowiedzialny za wzmocnienie włosów i zapobieganie ich wypadaniu. Spożywać należy wątróbkę, czerwone mięso, warzywa strączkowe, sałatę, suszone morele i żółtka jaj.

- Miedź – jej niedobór odpowiada za przedwczesne siwienie. Znajduje się w roślinach strączkowych, zielonych warzywach oraz ziarnach zbóż.